Betöltés...

Gyémánt ISMERETEK

DIAMOND EDUCATION

ÚtmutatóA görög „adámas” szó annyit tesz: törhetetlen. A díszítő célokra is használt gyémánt a Föld legősibb drágaköve és egyben a legkeményebb nyersanyag is. A gyémánt tulajdonképpen egy kikristályosodott szén, ami évmilliókkal korábban, 150-200 km-rel a felszín alatt, a láva rendkívül magas hőmérsékletén (1 250 °) és nagy nyomás alatt (40-60 atmoszféra), egy különleges eljárás során alakult ki. A nyers kristályok a vulkánkitörések nyomán kerültek a felszínre. A legtöbb gyémánt több, mint 100 millió éves.

4C - A Gyémántok Osztályozása

Karát

A gyémánt méréséhez használt mértékegység. Egy karát a gramm egyötöde (0,2 gramm) és az egy karátos gyémánt súlya 100 pont. A karátot „ct.” rövidítéssel jelöljük.

Csiszolás

Ebbe a kategóriába tartozó gyémántok minden szempontjából tökéletesek. A csiszolt felületek és fény egymáshoz való viszonyából adódóan nagyon ritkán fordulnak elő. A gyémánt kategóriák közül ezeknek a gyémántoknak a legtökéletesebb a fényvisszaverése és így a ragyogása is.

Diamond Cut Signature

Ebbe a csoportba a legmagasabb csiszolási fokozattal rendelkező gyémántok tartoznak. A csiszolt felületek egyensúlyban vannak, így a gyémánt csillogása ragyogó fényessé válik.

Diamond Cut Ideal

Az ideális csiszolással rendelkező gyémántokhoz képest, az ebbe a csoportba tartozó gyémántok kevésbé csillognak és ragyognak.

Diamond Cut Very Good

Az ide sorolt gyémántok fénye és csillogása korlátozott.

Diamond Cut Good

Tisztaság

Ez a tisztasági fokozat jelzi a hibátlan és a hibátlan belsővel rendelkező kategóriákba sorolható gyémántokat. Ezekben a kövekben nincsenek zárványok. A hibátlan belsejű gyémántokon lehetnek csiszolással eltávolítható, halvány külső foltok. A hibátlan, és belül hibátlan gyémántok nagyon ritkák.

Diamond Clarity FL - IF

Az ide sorolható gyémántokban előfordulhatnak nagyon-nagyon kis méretű, 10-szeres nagyítással is csak nehezen felfedezhető, szabad szemmel egyáltalán nem látható zárványok.

Diamond Clarity VVS1 - VVS2

Ebbe a tisztasági kategóriába azok gyémántok tartoznak, melyek szabad szemmel nem, csak 10-szeres nagyító alatt észlelhető zárványokat tartalmaznak.

Diamond Clarity VS1 - VS2

Ebbe a tisztasági kategóriába azok a gyémántok tartoznak, amelyben a zárványok 10-szeres nagyítással észlelhetők.

Diamond Clarity SI1 - SI2

A gyémántok kis zárványokat tartalmaznak, melyek 10x-es nagyításban, vagy szabad szemmel nagyon közelről láthatók.

Diamond Clarity I1

A gyémántokban csillogásukat befolyásoló, egyértelműen észrevehető zárványok találhatók. A zárványok szabad szemmel láthatók.

Diamond Clarity I2 - I3

Szín

A „D” jellel ellátott gyémántok hófehérek és színtelenek; ez a legritkább színbesorolás, és ezáltal ez a legértékesebb is.

Diamond Colour D

Az „E” jelzésű gyémántok „színtelenségi” skála második legmagasabb fokozatú besorolásával rendelkeznek. Az „E” gyémántokat ritka fehérnek vagy kivételesen tisztának is nevezik.

Diamond Colour E

A „színtelenségi” skála utolsó fokozata az „F” kategória. Az ide tartozó gyémántok éppolyan ritkák, mint tökéletesen fehér társaik.

Diamond Colour F

A „G” jelölés gyémántok a „közel színtelen” skála legmagasabb fokozatához tartoznak és nagyon értékesek. A fehér szín itt kis nyomokban látható.

Diamond Colour G

A „H” gyémántok a „közel színtelen” csoportba tartoznak és enyhén színesek. A „H” gyémántok színe színtelen gyémánttal összehasonlítva látható.

Diamond Colour H

Az „I” jelzésű a „közel színtelen” csoport enyhén színezett gyémántjai. Az ide tartozó gyémántok színe egyértelműen látható.

Diamond Colour I

A „J” jelzésű gyémántok a „közel színtelen” besorolással rendelkező gyémántok utolsó kategóriájába tartoznak. A „J” gyémántok fehér színe felismerhető.

Diamond Colour J

A „K” jelzéstől a „Z” jelzésig a halvány színűtől és egészen színes gyémántokig minden kategória beletartozik; a halványsárgától egészen a sárgáig.

Diamond Colour KZ

MI AZ A GYÉMÁNT TANÚSÍTVÁNY?

Design Your Product

A gyémántok természetes kövek és minden gyémánt egyedi belső és külső jellemzőkkel rendelkezik. A mérete és színe mellett, a gyémánton belül található anyajegyek is meghatározzák a kő jellemzőit. Egy gyémánt értékét ezen tulajdonságok kombinációja adja.

A négy legfontosabb jellemző, ami alapján a gyémántokat osztályozzák, a "gyémánt 4C: szín (colour), tisztaság (clarity), csiszolás (cut) és a súly (carat). A gyémánt szakértők ezeket a tulajdonságokat értékelik, és gyakran részletesen dokumentálják. Ez a dokumentum az úgynevezett besorolási jelentés vagy gyémánt tanúsítvány. A gyémánt tanúsítvány azért fontos, mert megmutatja az ékszerében lévő gyémánt minőségét és értékét.

GL MINŐSÍTETT GYÉMÁNTOK

Design Your Product

Minden GL gyémánt gondosan kiválasztott, teljesen megbízható, a Kimberley folyamatban résztvevő gyémánt szállítótól származik. A GL tanúsított gyémántjai H színűek, VS tisztaságúak, és nagyon jó csiszolásúak. A GLAMIRA GIA tanúsítvánnyal, valamint GL tanúsítvánnyal rendelkező gyémántokat kínál.

GIA TANÚSÍTVÁNNYAL RENDELKEZŐ GYÉMÁNTOK

Design Your Product

Sok helyi és nemzetközi gyémánt értékelő intézet létezik, amelyek gyémánt tanúsítványokat bocsátanak ki, mint például a GIA, a HRD, az IGI, az AGS stb. A GIA (Gemological Institute of America), egy, a drágakőtudomány területén működő non-profit intézmény, a legszélesebb körben ismert és elismert gyémántminősítő intézet a világon. A GLAMIRA lehetőséget ad arra, hogy a termékeket GIA tanúsított gyémánttal rendelje meg, ahol testreszabhatja a színt, a tisztaságát és a gyémánt csiszolását is.