Betöltés...

Gyöngy ISMERETEK

Gyöngy Oktatás

A gyöngyök bizonyos puhatestűek héjában lévő immunválasz eredményeképpen alakulnak ki, amely védelmi mechanizmusként szolgál potenciális fenyegetések, például paraziták vagy a szövetek károsodását okozó külső fenyegetések ellen. Egy donor héjból származó apró darabka szövet átkerül a befogadó héjba, így alakul ki a gyöngyzsák. Itt a szövetre kalcium- karbonát rakódik. A gyöngyöket női ékszerek tekintjük, és gyakran emlegetik őket Holddal és a Vénusz bolygóval.

Méret

A gyöngyszemek méretét elsősorban milliméterben határozzák meg és nem a súlyuk alapján. Minél nagyobb egy gyöngy, annál drágább, viszont a gyöngyök tömegének növekedése nem mindig van arányban a méret növekedésével. A 8-9 mm vagy annál nagyobb méretű gyöngyök esetében az árak sokkal nagyobb mértékben drágulnak a kisebb gyöngyökhöz képest.

Forma

A gyöngyök általában kör és ovális formájúak, de lehetnek körte alakúak vagy akár teljesen szokatlan formájúak is. Ez utóbbiakat „barokk gyöngy” néven ismerjük. A legértékesebb gyöngyök szimmetrikus gömböket vagy szimmetrikus cseppeket formáznak. A gyöngy mérete jellemzően 2 mm és 16 mm átmérő közé esik, és ez a méret kizárólag a puhatestűek típusától függ.

Tisztaság

A jó minőségű gyöngyök felülete fényes és ragyogó. A tartósság növelése érdekében a gyöngyházrétegnek köszönhetően sima és kifogástalan.

Szín

A gyöngyök a fehértől egészen a feketéig többféle színben elérhetők. A természetes színt azonban több tényező határozza meg, például a gyöngy erőteljes alapszíne, a gyöngy alapszínét elhomályosító egy vagy akár több szín, valamint a csillogó színek játéka. Ez az utóbbi a rózsaszín, a zöld, a kék vagy akár az ezüst színek kombinációjából tevődik össze, és változik, ahogy a gyöngyöt mozgatjuk a kezünkben.