x
 
   

Gyöngy Oktatás

Gyöngy Oktatás

A gyöngyök egy bizonyos puhatestűek héjában lévő immunválasz eredményeképpen alakulnak ki, amely védelmi mechanizmusként szolgál a potenciális fenyegetés ellen, például egy parazita vagy egy külső fenyegetés, amely károsíthatja a köpenyt. Egy donor héjból származó apró darabka köpenyszövetet átültetnek a befogadó héjba, ami gyöngyházzsák kialakulását idézi elő, ahol a szövet lerakódik kalcium- karbonáttal. A gyöngyök nőnemes ékszereknek számítanak, és kapcsolatban vannak a Holddal és a Vénusz bolygóval.

Méret

A gyöngyszemek milliméterben vannak méretezve, nem pedig a súlyban. Minél nagyobb a méret annál magasabb az ár, de hogyha színes gyöngyről van szó, az árak nagyon egyenlőtlenek lehetnek. Ha a mérete eléri a 8-9 mm méretarányt vagy többet, az árak általában egyre jobban növekedni szoktak.

Forma

A gyöngyök karika és ovális formájúak lehetnek, de lehetnek körte alakúak vagy akár teljesen eltorzultak is. Az utóbbiakat "barokk gyöngy" néven ismerik. Szimmetrikus gömbök vagy szimmetrikus cseppek a legértékesebb formák közé tartoznak. A gyöngy méretek jellemzően 2 mm és 16 mm átmérőjűek, és ez a méret kizárólag a puhatestűek típusától függ.

Tisztaság

A jó minőségű gyöngyök felülete fényes és ragyogó. A tartósság növelése érdekében a gyöngyházrétegnek köszönhetően sima és kifogástalanná válik.

Szín

A gyöngyök teljesen változó színűek, fehértől egészen a fekete színig. A természetes szín azonban több tényező kombinációjából adódik, mint például a gyöngy túlnyomó alapszíne, az egy vagy több szín, amely elhomályosítja a testszínt, valamint a csillogó színeket is. Ezek az utóbbiak lehetnek olyan finom színek kombinációja, mint a rózsaszín, a zöld, a kék vagy akár az ezüst, és megváltoztatják, ha áthelyezi a kezében lévő gyöngyöket.