Betöltés...

KÖVEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA

Első pillantásra a gyémánt, a fehér zafír és a swarovski megkülönbözhetetlennek tűnhetnek. Mind a három kő különböző egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, megvannak az előnyeik és azok a meghatározó jellemzőik, amely miatt bizonyos alkalmakra megfelelőek. Ami a színeket illeti, ékszerek esetében a fehér mindig is az elegancia jelképe – éppen ezért a legnépszerűbb ékszerré vált. A fő különbség, amely segíthet megkülönböztetni a fehér zafírt a gyémánttól, a fény visszaverődése - a kőbe belépő fény visszaverődése és csillogása. A legfontosabb különbség a gyémánt és a swarovski kristály között, hogy a gyémánt természetes ékkő, míg a swarovski emberi alkotás.

A fehér zafír és a gyémánt egyaránt jól mutatnak az olyan ékszereken, mint a nyaklánc, a gyűrű vagy a fülbevaló, mert a gyémánt és a fehér zafír keménysége nagyon jól illik minden stílushoz és modellhez. Annak ellenére, hogy a gyémántok és a fehér zafírok hasonlóan ragyogóak, más-más forrásból származnak, és ásványi minősítésük is eltérő. A fehér zafír a korondumok családjából származik, ahova a színes zafírok és a rubin is tartozik. Másrészről a gyémánt tiszta szenet tartalmaz, és ugyanolyan összetevőkből áll, mint a grafit vagy a szén. Ha megteheti, mindenképpen a gyémántot javasoljuk, azonban ha egy pénztárcabarát megoldást keres, a fehér zafír hasonló minőséget kínál.

A gyémánt akkor alakul ki, ha a Föld mélyén, magas hőmérséklet és nyomás alakul ki, és ennek a magas nyomásnak köszönhetően a gyémánt a legkeményebb és a legvezetőképesebb anyag. A gyémántok vulkánkitörés útján kerülnek a felszínre, míg zafírok a felszínen fordulnak elő, például sziklán létrejött lerakódásként. Ahhoz, hogy a gyémánt megtartsa az élénk ragyogását és kontrasztját nagyon óvatos bánásmódot kíván. Tisztításához használjon puha fogkefét és speciális krémet, de fehér zafír esetében erre a tisztítási folyamatra nincs szükség túl gyakran. A gyémántok szemet gyönyörködtető szikrája örökké tart, és mindig is népszerű lesz eljegyzési gyűrűként.

A fehér zafír és a gyémánt közötti különbséget a szín, a fénytörés és a tartósság adja.

Szín

Ha a fehér zafír és a gyémánt közötti különbséget szeretné megállapítani, vizsgálja meg mennyire világos a színárnyalat. Általában a gyémánt nagyon erősen visszatükrözi a fényt, és lélegzetelállítóan szikrázik, bár a fehér zafír is ragyog, de ez a ragyogás nem olyan erős, mint a gyémánté.

Fénytörés

Amikor a fényt a drágakő sarkai elnyelik, a fény megkezdi a drágakő belsejében egyik saroktól a másikig tartó végtelen utazását, ami szinte felér a napfény ragyogásával. A gyémánt fénytörése, szerkezetének köszönhetően nagy, ezért ragyog olyan fényesen. Az anyatermészet ezen játéka befolyásolja a gyémánt értékét is. Ha a zafírt a gyémánttal összehasonlítjuk, feltűnik, hogy a gyémánt a szivárvány minden színében pompázik. A csodálatos színek a fénynek köszönhetően válnak láthatóvá, és ez a ritkaság ereje. A ritka drágakövek mindig nagyon értékesek, és évszázadok óta keresettek, mivel a fényt elnyelve, gyönyörű csillogással örvendeztetnek meg minket.

Tartósság

A gyémánt négyszer olyan kemény, mint a fehér zafír, ami egyben azt is jelzi, hogy a gyémánt keménysége rendkívüli. A fehér zafír nem karcolódik könnyen, és függetlenül attól melyiket választja, egy tökéletes kidolgozású darab életre szól.

További információk

Ha a gyémántot és a Swarovski kristállyal hasonlítja össze, talán nem is vesz észre lényeges különbséget. Ha azonban a két követ háttérismeretek birtokában hasonlítja egymáshoz, egy lényeges különbséget mégis felfedezhet.

A Swarovski egy Ausztriában gyártott, üvegből készült kristály. Mivel a természetben nem megtalálható, nem nevezhetjük természetes drágakőnek. A Swarovski legnagyobb előnye ragyogó fénye és a kő gyönyörű kristály tisztasága. Ezenkívül, különböző formákban és a színárnyalatok széles választékával készíthető el.

A gyémántokat ettől eltérő kritériumok alapján osztályozzák, ezek a tulajdonságok, vagyis a szín, a csiszolás, a tisztaság és a karát, az ún. 4C jellemzők. Ezek a tulajdonságnak a különböző értéke határozza meg a gyémánt minőségét, és ennek megfelelően a gyémántok GIA vagy HRD tanúsítvánnyal is megvásárolhatók. A tanúsítványok tartalmazzák a megvásárolt drágakő jellemzőit. Ha nehezen tudja eldönteni, vajon gyémántot, Swarovski kristályt vagy fehér zafírt vásároljon, készítsen egy táblázatot, amelyen összefoglalja a kövek eltérő jellemzőit. A gyémánt egy egész életre szól, természetes, ritka, ragyogó és a legkiválóbb minőséget képviseli. A Swarovski laboratóriumban készül, csillogó, megfizethető és hasonlít a gyémántra. A fehér zafír természetes, megfizethető és élettartama hosszú.

Választhat gyűrűt, fülbevalót, vagy akár nyakláncot is. A legfontosabb tényező, hogy az ízlésének leginkább megfelelő követ válassza hozzá, mindenképpen hozzáértő szakemberekkel készíttesse el az ékszert és a megengedett költségkeretet se hagyja figyelmen kívül. Bármely kő mellett is dönt, sose feledje, hogy minden ékszer megfelelő bánásmódot kíván, egy gyűrűt, nyakláncot vagy fülbevalót az ékszer minőségének megfelelő óvatossággal kell viselni. Nem mindegy, milyen hatásoknak tesszük ki az ékszert és vele együtt a követ. Mindig kerülje az ékszer karcolását, valamint színének vagy ragyogásának elvesztésével járó körülményeket.