Betöltés...

Drágakő ISMERETEK

GEMSTONE EDUCATION

A drágakövek gyönyörű ásványok, amelyeket ékszer készítésére használnak. De mielőtt ékszer készíthető, a drágaköveket vágni és csiszolni kell. Egy drágakő vagy féldrágakő, csiszolva, polírozva, majd ékszerbe ültetve.

Drágakövek 4C Minősítéssel

A drágakő színe (színárnyalat-tónus-telítettség)

Minden egyes drágakőnek egyedi színe van. A jobb megértéshez és a különböző színparaméterek azonosításához fontos, hogy a drágakövek tekintetében három dologra összpontosítson. Ugyanannak a drágakőnek lehet különböző színintenzitása, árnyalata, tisztasága, telítettsége és tónusa is. A drágakő színét meghatározó fő tényezők: színárnyalat, tónus és telítettség.

A színárnyalat csak a drágakő elsődleges alapszíne, amely a színpaletta (szivárvány) egyik fő színe. A színárnyalat azonosítása rendkívül egyszerű, azt állapítjuk meg, hogy a drágakő például kék, piros, zöld vagy sárga.

A tónusok határozza meg, mennyire intenzív a drágakő színe. Ez a világostól a sötét színekig terjedhet; ideális esetben a legértékesebb színárnyalat egy semleges tónus, azaz se nem túl világos és se nem túl sötét árnyalat. Mindazonáltal az ékszer kialakításától és készítésétől függően egyes tónusok jobban illenek az adott ékszerhez és esetenként ez ízlés és a személyes igények függvénye is.

A szín telítettsége, másnéven a szín tisztasága. A kiváló színtelítettségű drágakövek egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaznak barnás és szürkés színárnyalatokat. Természetesen, minél tisztább a drágakő színe, annál magasabb az értéke.

A drágakő csiszolása

A drágakő minőségét az egyik legfontosabb elem - a csiszolás - határozza meg. 18 éves tapasztalattal rendelkezünk az ékszerek és drágakövek terén, rendkívüli módon ügyelünk a csiszolás minőségére, hiszen célunk a lehető legértékesebb drágakövek elkészítése. A kiváló csiszolás a drágakő minőségét tükrözi, fokozza a színt, minimálisra csökkenti a látható zárványokat és a lehető legjobb ragyogásában tünteti fel a követ. A csiszolás négy kategóriába soroljuk: megfelelő, jó, nagyon jó, kiváló. Ideális esetben, a GLAMIRA-nál vásárolt szinte minden drágakő csiszolása nagyon jó vagy kiváló. A drágakő csiszolására vonatkozó információ az adott termék leírásánál megtalálható.

A drágakő tisztasága

A drágakő tisztasága a kő színét és világosságát jelenti. Minél kevesebb zárványt tartalmaz, annál jobb minősítés lesz, és annál értékesebb lesz a drágakő. A drágakő tisztasága a típusától függ. Az AAA tisztaság nagyon tiszta kövekre utal, míg az AA tisztaság félig tiszta kövekre utal. Ideális esetben egyes drágaköveket AAAA minősítéssel osztályozzuk, ami azt jelenti, hogy a legmagasabb szintű tisztasággal rendelkeznek. A drágakő tisztaságát mindig a termék leírásában jelöljük.

A drágakő karát súlya (mérete)

A karát a drágakő méretére utal. Különböző típusú kövek külön sűrűséggel rendelkeznek (tömeg egységenként), ezért a két méretarányú vizuálisan megjelenő két drágakő súlyban különbözhet. Például egy gyémánt kevésbé tömör, mint egy rubin, az 1 karátos gyémánt nagyobbnak tűnik, mint az egy 1 karátos rubin.

Drágakövek

Smaragd

Zafír

Rubin

Fekete Gyémánt

Fehér Zafír

Smaragd

Gazdag és élénk zöld drágakő, neve a „smaragdos” görög szóból származik, melynek jelentése: zöld drágakő. A 4 legfontosabb drágakő közül a gyémánt, a zafír és a rubin mellett a smaragd kivételes felülete és a többi drágakőhöz képest jelentősen kisebb keménysége miatt különlegesnek számít. A smaragdok értékét a 4C, vagyis a szín, a csiszolás, a tisztaság és a karátok határozzák meg. Ezeknél a drágaköveknél a legfontosabb szempont a szín, így a fényes, élénk zöld színű smaragd a legértékesebb. A tisztaság a második legfontosabb kritérium. Mivel a smaragdokban általában nagyon sok zárvány található, ezért minél átláthatóbb a kő, annál értékesebb. Ezek a kövek napjainkban főleg Kolumbia, Zambia, Afganisztán, Ausztrália Ausztria, Brazília, Madagaszkár, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Dánia, Pakisztán, Oroszország, Szomália, Dél Afrika, Spanyolország, Svájc, Tanzánia és az Egyesült Államok területén találhatók meg.

Úgy tartják, hogy a szívcsakrával van szoros kapcsolatban és emiatt a smaragd a sikeres szerelem ékköve. A hagyomány szerint békét, hűséget, elkötelezettséget sugall, így biztosítja a barátságot, a hűséget és az együttérzést. Ezek a drágakövek már az ősi idők óta lenyűgözik azt embereket, és köztudott, hogy Kleopátra kedvenc drágaköve volt. Az ősi Egyiptomban úgy hittek, hogy örök életet biztosít. A másik ok, ami miatt a smaragd különleges, az a gyógyító hatása. Ellenméregként is használják, mivel úgy tartják, hogy megtisztítja a testet a méreganyagoktól, és segíti a fertőző betegségek utáni gyógyulást. Egyes vélekedések szerint segít a szív és a tüdő gyógyításában, valamint még a látás helyreállításában is.

A smaragd Vénusz ékköve, amely képes megteremteni a biztonságot a szerelemben és a kapcsolatokban, ezáltal az egyik legjobb választás eljegyzési gyűrűhöz. Ezen kívül, a májusban születettek születési köve.

Zafír

A zafírok számos különböző színben és árnyalatban található meg. Legnépszerűbb árnyalata a kék, és ez a szín leginkább ehhez a drágakőhöz kapcsolódik, tehát nem véletlen, hogy neve a latin „sapphirus” szóból származik, melynek jelentése: kék. Az egyik legkeményebb kő a földön, a Mohs-féle keménységi skálán 9,00-es értékkel rendelkezik, a zafírnál csupán a gyémánt és a moissanit keményebb. A 4 C osztályozási kategória (szín, csiszolás, tisztaság és karát) közül a zafír értékének meghatározásában a szín a legfontosabb tulajdonság. A legértékesebb zafírok gazdag, élénk kék színűek, nem túl sötétkék árnyalatúak és nem tartalmaznak szürke árnyalatokat. Napjainkban ezek a drágakövek Srí Lanka, Vietnám, Kína, Thaiföld, Ausztrália, Egyesült Államok, Madagaszkár és Kelet-Afrikában területén találhatók meg.

A zafírokhoz sok mítosz és hiedelem kötődik. Az ókori perzsák úgy gondolták, hogy az ég azért kék, hogy a zafírra hasonlítson. A modern korban a legfontosabb királyi drágakövekként tartották számon. Ismertségét növelte az is, hogy Károly herceg Dianát zafír köves eljegyzési gyűrűt ajándékozott. A vélekedések szerint a zafírnak nyugtató hatása van, megnyugtatja az idegrendszert és megtisztítja az elmét. A torok csakrához kapcsolódik, vagyis a zafírok segítenek megérteni az egyén belső énjét. Nyugodt energiákat közvetít, de ezen kívül segít a koncentrációban és önmagunk motiválásában is. A zafírnak gyógyító erőt tulajdonítanak, amely segít az emésztési zavarok leküzdésében, megszünteti az apátiát és a letargiát.

A zafír szimbolizálja az elkötelezettséget, a hűséget és a tiszta szeretetet, így ez a drágakő tökéletes választás eljegyzési gyűrűkhöz. Ezen kívül a szeptemberben születettek születési köve.

Rubin

A gyémánt, a zafír és a smaragd mellett a rubin a 4 legfontosabb drágakő egyike. A latin „rubeus” kifejezésből származó elnevezését színéről kapta, hiszen ennek jelentése: „vörös”. Közeli kapcsolatban áll a zafírral, mivel mindkét kő a korundok családjából származik. A rubinok a legkeményebb kövek közé tartoznak, a Mohs-féle keménységi skálán 9,00 értéket kaptak. A rubinnál csupán a gyémánt és a moissanit keményebb. A többi drágakőhöz hasonlóan a rubinok osztályozását a 4C kritérium – szín, csiszolás, tisztaság és karát - szerint végzik, melyet még a származási hely is kiegészít. A legértékesebb rubinok sötét gazdag vörös, ún. „galamb vére” színnel rendelkeznek és nem tartalmaznak sárga, illetve kék árnyalatokat. Napjainkban a rubin Mianmar, Madagaszkár, Nepál, Pakisztán, Tádzsikisztán, Tanzánia, Vietnám és az Egyesült Államok területén lelhető fel.

A rubint már az ókor óta a szeretet és a szenvedély köveknek nevezik, sőt, egyesek még afrodiziákumnak, vagyis a szexuális vágy fokozójának is tekintik. Egyes vélekedések szerint energiát ad és lelkesedést biztosít, legyőzi a fáradtságot és a kimerültséget. A rubin megtisztítja az elmét, fokozza a koncentrációt és növeli a motivációt. Békéltető erejével elűzi az ellentéteket és megvéd a gonosz gondolatoktól. A rubinnak gyógyító erőt tulajdonítanak, mivel a szívcsakrához kötődnek, így méregteleníti a testet és a vért. Segít a megfelelő szívműködés biztosításban, a lázcsillapításban és javítja a csökkentett véráramlást is.

A rubin a júniusban születettek születési köve, és az eljegyzési gyűrűk egyik legkedveltebb köve, hiszen a szenvedély és a szeretet szimbóluma. A hagyományok szerint a 15. és 40. házassági évfordulóra is rubint szokás ajándékozni.

Fekete Gyémánt

A fekete gyémántot is a drágakövek közé soroljuk. A többi gyémánttól az különbözteti meg, hogy egyálalán nem átlátszó. Értékesnek számít, hiszen lenyűgözően gyönyörű és különleges. Azonban ennek ellenére a többi színes gyémánthoz képest sokkal megfizethetőbb.

A fekete gyémánttal kapcsolatban rengeteg ellentmondás és mítosz látott napvilágot. Az indiai legenda szerint Jamát, a halál istenét jelképezi. Az olaszok azonban ennek pont az ellenkezőjét hiszik. Szerintük a fekete gyémánt a megbékélés jelképe, segít a kapcsolatok helyreállításában és a jó viszony fenntartásában.

Karát - A karát a gyémántok méréséhez használt tömeg egység. Az eladók által feltüntetett árak közötti különbség különböző okokra vezethető vissza, például a természetes módon bányászott fekete gyémántok drágábbak, de még mindig olcsóbbak, mint a többi színes gyémánt. A fekete gyémántot gyakran nehezebb polírozni, és ez befolyásolhatja a csiszolást.

Csiszolás - A természetben bányászott fekete gyémántok valóban nagyon ellenállónak tűnnek, ezért megformálásukhoz különböző módszerek alkalmazása szükséges. Ezt a folyamatot csiszolásnak vagy polírozásnak nevezik, amelyhez egy vékony, fogak nélküli körfűrészlapot használnak, és a „vágást” olyan gyémántporral végzik, amely magát a pengét is bevonja.

Tisztaság - A kő tisztasága a gyémántban megjelenő hibákat, illetve a zárványok számát jelzi. Ez a kritérium a fekete gyémántok esetében nem olyan meghatározó, mivel a többi gyémánthoz képest a fekete gyémánt nem töri meg olyan mértékben a fényt.

Szín - A természetes fekete gyémántok lelőhelyükön ugyanolyan fekete színben találhatók meg, és a szín ritkasága miatt rendkívül népszerűek. Színüket a gyémánt kialakulásakor kristályos szerkezetben képződő grafitnak köszönhetik. Természetesen csak egy színváltozatban elérhetők, ami az ún. Fancy Black, vagyis sikkes fekete.

Fehér Zafír

A fehér zafír is a drágakövek közé tartozik. Előfordul, hogy gyémánt helyett is használják és nem csak azért, mert hasonlít a gyémántra, viszont megfizethetőbb, hanem azért is, mert a fehér zafír nem annyira kemény, mint a gyémánt. A Mohs-féle keménységi skálán 9-es fokozattal rendelkezik, míg a gyémánt 10-es keménységű. Ennek köszönhetően ez a drágakő nem csak tartós, de kiválóan alkalmas ékszerek készítéséhez.

Az elterjedt hiedelmek szerint ez a drágakő a szellem bölcsességét és erejét valósítja meg, a tehetség és a lehetőségek kihasználására ösztönöz, miközben arra készteti viselőjét, hogy önálló, a saját ötleteit megvalósító életet éljen. Ugyanakkor a fehér zafír a szerelmesek egymásnak tett ígéretének kifejezésére is alkalmas. Azt jelképezi, hogy hajlandóak vagyunk egymásért mindenről lemondani, ezenkívül megszabadít a kapcsolatok és a házasság korai szakaszában fellángoló féltékenységtől.

Karát – Ami a karát meghatározását illeti, általánosságban véve a gyémánt és a zafír között jelentős különbségek vannak. A két azonos karáttal rendelkező kő súlya eltér, úgy, hogy a zafír a nehezebb. Ha nem biztos abban, mekkora karáttal rendelkező fehér zafírt válasszon, a milliméterben megadott méretét vegye figyelembe.

Csiszolás - A gyémántokkal ellentétben a fehér zafírok csiszolását minden egyes kőhöz külön igazítva kell elvégezni, így kiemelhető a kő egyedisége. A zafír csiszolásánál minden ékszerész saját szabványait használja. Mivel a zafír esetében nincs egységesített „ideális csiszolás”, a megfelelő biztosítás érdekében elsősorban a kő színét veszik figyelembe.

Tisztaság - A többi feltételhez hasonlóan a kő tisztasága esetében is különbség van a fehér zafír és a gyémánt között. Mivel zafírok nyomokban ásványi anyagokkal gazdag környezetből származnak, amely önmagában is erősen befolyásolhatja a drágakövet, a zafír esetében elfogadott bizonyos mennyiségű zárvány jelenléte. A színtiszta fehér zafír nagyon ritka.

Szín – A fehér zafír meglehetősen ritka, és jó minőségű fehér zafír még inkább az. Ez a típusú drágakő „színtelen”. Egyes fehér zafírok enyhe kék, rózsaszín vagy sárga színárnyalattal rendelkeznek.