Smaragd ékszer

smaragd

A smaragd drágakő, mély és élénkzöld színe van. A smaragd neve a francia „Esmeraude”és a középkori angol „Emeraude”szavakból származik, melyek jelentése "zöld ékkő". A Beryl család tagjaként, színét a kő alakulása során megjelenő króm és a vanádium adja. A teljesen átlátszó és hibátlan smaragd ritka, általában zárványok és a felületén is megjelenő törések találhatók rajta. A zárványok és az intenzív zöld színe teszik különlegessé és egyedivé. Kémiai szerkezetének köszönhetően a smaragd kismértékben törékeny, ez megnehezíti csiszolását. A smaragd sértetlenségének megőrzése érdekében speciális "smaragdcsiszolást”fejlesztettek ki, amelyet az évek során más drágakövek esetében is használni kezdtek. A „smaragdcsiszolás” során téglalap alakura vágják a követ, majd sok kis vízszintes felületet alakítanak ki, így látszik legjobban milyen gyönyörű a kő. Ezt a követ főleg Kolumbiában, az oroszországi Ural hegységben, Zambiában, Indiában, Madagaszkáron, Norvégiában, Brazíliában, Pakisztánban, Ausztráliaban és az Amerikai Egyesült Államokban bányásszák.

A smaragd szépsége és mélyzöld árnyalata miatt a legkülönlegesebb, és legnépszerűbb drágakövek egyike. Szépségét sok történetben, mítoszban és legendában méltatták, például Kleopátra, Egyiptom királynője is ismert volt smaragd iránti mély rajongásáról. A smaragdot összefüggésbe hozzák Vénusszal, a szerelem római istennőjével is. Az ókori rómaiak azt gondolták, hogy a smaragd testesíti meg Vénusz fő tulajdonságait: a szépséget, a termékenységet és a jóságot. Az asztrológiában a május hónap köve, az élet megújulását és az örök tavaszt szimbolizálja.

Mivel a szín, a csiszolás és a tisztaság mind befolyásolja a smaragd értékét, a Glamira csak kiváló minőségű smaragdot forgalmaz. A Glamira kínálatában bármilyen alakú és tömegű smaragdot megtalál, melyet kiválasztott ékszeréhez felhasználhatunk. A Glamira smaragd ékszerei előállításához a gazdagabb telítettségű, tehát ragyogóbb színű, fénylőbb köveket használja. Míg néhány smaragd zöld-sárga árnyalatú, a Glamira inkább a kevés sárga színnel rendelkező, vagy anélküli köveket ajánlja, mivel a teljesen zöld smaragdok a legértékesebbek. Nem csak fülbevalókat, nyakláncokat, karkötőket és smaragd női gyűrűket kínálunk, hanem férfi gyűrűket és mandzsettagombokat is. Először is el kell döntenie milyen nemesfémet használjunk smaragd ékszeréhez, majd a megfelelő súlyt, és végül a kisebb drágaköveket, zafirt, gyémántot kell kiválasztania. Ily módon elkészítheti saját ékszerét, egy pár smaragd fülbevalót vagy egy medált. Ha smaragd eljegyzési gyűrűt választ, a tavasz zöld ragyogását, a teljes, szeretettel teli élet ígéretét adhatja szíve hölgyének. Az ily módon készített ékszer jelentését Ön adhatja meg, a smaragd csodálatos színének és a Glamira tervezésének köszönhetően.